Saab tar order på Gripen till Ungern

Saab har tagit emot en beställning på ytterligare fyra Gripen C-stridsflygplan till Ungern. Foto: SAAB

Saab har tecknat ett kontrakt med Försvarets materielverk och tagit emot en beställning på ytterligare fyra Gripen C-stridsflygplan till Ungern. Beställningen är en följd av ett tilläggsavtal till kontraktet mellan FMV och den ungerska regeringen som tecknades i december 2001, gällande 14 Gripen till det ungerska flygvapnet. Tilläggsavtalet för de fyra ytterligare stridsflygplanen tecknades 23 februari 2024 mellan det ungerska försvarsministeriet och FMV. Det innebär att Ungern får en stridsflygflotta med totalt 18 Gripen.

– Med Gripen har Ungern ett av Europas mest kapabla flygvapen. Vi ser fram emot att fortsätta vårt nära samarbete med den ungerska regeringen och försvarsindustrin, säger Micael Johansson, Saabs vd och koncernchef. 

Saab har idag ett kontrakt med FMV gällande support för Ungerns Gripen-flygplan och står redo att tillhandahålla ytterligare uppgraderingar och support för de ungerska stridsflygplanen bortom 2035. 

Saab och det ungerska försvarsministeriet har också tecknat en avsiktsförklaring gällande förmågeutveckling kopplad till högteknologisk industri och stridsflyg. Inom ramen för samarbetet stöds även etableringen av ett nytt kunskapscentrum för VR-teknologi i Ungern.