Tysklands industriella storhetstid är över – experter varnar för ekonomisk nedgång

Kemisk produktionsanläggning av företaget Ruetgers Chemicals GmbH i Castrop-Rauxel, Tyskland. Foto: Wikipedia, kredit: Arnoldius

Tysklands position som en ekonomisk stormakt och exportvärldsmästare har förändrats avsevärt de senaste åren, enligt Bloomberg som menar att landets dagar som industriell supermakt är räknade. Huvudorsakerna är energikrisen och politikernas oförmåga att hitta lämpliga lösningar.

Stefan Klebert från GEA Group och Volker Treier från DIHK uttrycker båda en pessimistisk syn på Tysklands ekonomiska framtid, medan landets BNP har minskat och det tillverkande näringslivet drabbats hårt. Tysklands kemiska industri är särskilt utsatt, och storföretag som BASF och Lanxess har nyligen genomfört stora personalnedskärningar.

Kräver ett dynamiseringspaket

Tysklands ekonomiminister Christian Lindner (FDP) har uttryckt oro över Tysklands konkurrenskraft och föreslår ett "dynamiseringspaket" inklusive fullständig avskaffning av så kallade solidaritetstillägget.

Trots oenighet om finansiering mellan Lindner och Robert Habeck (de Gröna), betonar båda behovet av åtgärder för att stimulera tillväxt. Jens Spahn (CDU) kritiserar regeringens politik för att leda till recession, och ekonomen Veronika Grimm anser att regeringens kompromisser hindrar marknaden från att fungera effektivt. Tysklands höga skatter avskräcker också investerare och potentiella arbetsgivare, men ännu finns ingen lösning på problemet.

Källor: Bloomberg/Handelsblatt