Rekordhöga zinklager speglar svag efterfrågan

Enligt HSBC:s prognoser kommer efterfrågan på zink återhämta sig först 2025. Foto: Alchemist-hp (talk) (www.pse-mendelejew.de)/Wikimedia Commons

Svag efterfrågan på zink driver ner priserna och ökar lagren av denna metall som används för att tillverka rostfritt stål bland annat.

Lagernivåer är generellt sett en god indikator på efterfrågan och när det gäller zink har de ökat med nästan 200 procent på LME, London Metal Exchange, på några få månader, sedan november till idag.

Nära 200 000 ton zink lagras nu på London Metal Exchange, tio gånger mer än för ett år sedan, en volym som speglar marknadsöverskottet vilket stor del kopplat till svag efterfrågan. Det skriver nyhetsbyrån RFI.

För 2024 förutspår HSBC-bankanalytiker en marginell ökning på den amerikanska kontinenten, en tillväxt på nästan 3 procent i Kina, och en minskning av zinkbehoven med 4 procent i Europa.

Det bådar inte gott för europeiska gjuterier som har att tampas med höga energikostnader: under de senaste två åren har de redan tappat hälften av sin zink- och aluminiumproduktionskapacitet och i mitten av januari i år meddelade det belgiska raffinaderiet Nyrstar att produktionen vid en av sina fabriker i Nederländerna upphör tills vidare.

Enligt HSBC:s prognoser kommer efterfrågan på zink återhämta sig först 2025. Bland de användningsområden som sannolikt kommer att pigga upp marknaden igen nämner RFI utvecklingen av nya batterier för elfordon samt ökad användning av galvaniserat stål i Kina.