Razzior mot byggbolag – facket jublar

"Äntligen lyssnar regeringen och myndigheterna på Byggnads. Vi byggnadsarbetare är förbannat trötta på den kriminalitet som tagit sig in i vår bransch", skriver byggfackets ordförande Johan Lindholm i en kommentar till TT.

"Jag hoppas på många fler räder. Det behövs en rejäl upprensning i byggbranschen", skriver Johan Lindholm.

I och med ett regeringsuppdrag från 2018 har flera myndigheter trappat upp sitt arbete mot brott i arbetslivet. Förra veckans kontroller på totalt 75 byggarbetsplatser är en del av den insatsen. På vissa av arbetsplatserna var säkerheten så bristfällig att arbetet tvingades upphöra omedelbart.

I de här fallen hade någon kunnat ramla ned från ett tak och slå ihjäl sig. Det är en fråga om liv och död, säger Arne Alfredsson, tillförordnad avdelningschef på Arbetsmiljöverket och den som samordnar arbetsplatskontrollerna.

Även byggföretagens branschorganisation välkomnar insatserna.

Det finns en konkurrens från företag som inte är seriösa. De flyger under radarn. Vi tycker det är positivt att myndigheterna tar tag i det här, säger Berndt Jonsson, nationell samordnare för arbetsmiljö på Byggindustrierna.

Sämre arbetsmiljö

Säkerhetsbristerna som upptäcktes rör bland annat bristfälliga byggnadsställningar och avsaknad av fallskydd. Förutom stoppade arbeten ledde kontrollerna till att fyra av tio företag riskerar sanktionsavgifter och att nästan lika många måste åtgärda flera brister i arbetsmiljön. Ett 30-tal personer arbetade även illegalt på de undersökta arbetsplatserna.

Arne Alfredssons intryck är att arbetsmiljön på många håll blir sämre.

Det kanske inte alltid handlar om att man fuskar eller att man medvetet överträder regler utan det handlar lika mycket om okunskap. Men i min värld är det ganska enkelt: Det handlar om att alla ska ha det bra på jobbet, svårare än så är det inte.

Gör skillnad

Förutom arbetsmiljöverket deltar bland annat Ekobrottsmyndigheten, Polismyndigheten och Skatteverket i uppdraget, som pågår till och med 2020. Därefter är tanken att kontrollerna som de totalt åtta myndigheterna gör gemensamt ska bli en permanent del i deras arbete.

Halvvägs in i uppdraget konstaterar Arne Alfredsson att resultatet av kontrollerna är positivt.

Vi löser saker i dag som inte en enskild myndighet kan göra. Redan nu har vi gjort flera kontroller än vi gjorde under hela 2018 och varje kontroll gör skillnad.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) framhåller att inspektionerna är viktiga. Under tisdagen deltog hon själv i ett par kontroller i Göteborg. Vid ett av besöken hittades personer som arbetade illegalt.

Det visar att insatserna ger resultat och att vi måste ta krafttag mot den här typen av brottslighet i arbetslivet, säger hon.

Begränsa inflödet

Nästa år skjuter regeringen till fem extra miljoner till Arbetsmiljöverket för ändamålet, utöver de 18 miljoner som de åtta myndigheterna redan får årligen.

Att komma åt det här och se till att inte seriösa företag konkurreras ut av oseriösa arbetsgivare som dessutom kanske ägnar sig åt kriminell verksamhet är ju helt avgörande för tilltron till samhällets förmåga och välfärdsstaten, säger Eva Nordmark.

Myndigheterna har i en gemensam rapport påpekat att kontrollerna är resurskrävande och att det när det gäller illegal arbetskraft vore enklare att begränsa inflödet. Nordmark har inte tagit del av rapporten men säger:

Vi behöver gemensamma åtgärder för att se till att människor som inte är lagligt i landet inte befinner sig här.

Byggindustrierna framhåller samtidigt att arbetskraftsinvandring behövs, annars klaras inte personalbehovet.