Aktieägare blir allt yngre

Vid utgången av 2018 ägde drygt 1,8 miljoner svenska privatpersoner aktier i svenska aktiebolag – och av dessa är nu en allt större andel yngre personer, visar värdepapperscentralen Euroclear Swedens andra årliga kartläggning.

Den historiskt största gruppen, personer mellan 61 och 70 år, har minskat från 21,4 till 17 procent under en femårsperiod – medan de mellan 21 och 30 år gått från 7 till närmare 11 procent.

Den tidigare övervikt som varit på äldre aktieägare håller på att förändra sig, säger Krister Modin, analytiker på Euroclear Sweden.

Vill ha unga bolag

Mest populära aktierna i den äldre åldersgruppen är långlivade och större bolag som till exempel skogsindustriföretaget Billerud Korsnäs och Swedbank.

De yngre aktiespararna är mer intresserade av unga bolag på växande marknader, till exempel teknikföretaget Eyeonid och spelförlaget Paradox Interactive.

Många håller kvar vid sina aktier under en lång tid, och kanske är det därför som äldre i regel ofta har bolag som funnits under en lång tid på börsen, säger Modin.

Äldre tar kanske inte heller del av alla nya bolag som kommer med teknikskiftet i lika stor utsträckning.

"Fuck off-kapital"

Tove Zander, vd på förbundet Unga aktiesparare, är inne på samma spår och säger att unga gärna investerar i bolag som de kan relatera till.

Vi spelar Paradox-spel och använder Eyeonids tjänster, och det är lättare att spara i bolag som man förstår sig på, säger hon.

Orsaken till själva fenomenet i sig, det vill säga att unga nu intresserar sig allt mer för aktiesparande överhuvudtaget, har att göra med ett allt större behov av frihet och oberoende, tror Zander och påminner om begreppet "fuck off-kapital".

Det innebär att man sparat ihop tillräckligt med pengar för att kunna säga "fuck off" till sin arbetsgivare utan att ha ett nytt jobb på gång. En frihet som jag tror att unga speciellt har ett större behov av i dag.