Utbildningen bygger på ett samarbete med Vattenfall, ägare till kärnkraftverken Ringhals och Forsmark och är en ettårig påbyggnadskurs för studenter som redan studerat två år till högskoleingenjör.
Professor Ane Håkansson vid Uppsala universitet, som varit en av drivkrafterna bakom, hoppas bland annat att utbildningen ska minska behovet av den omfattande arbetsplatsintroduktion som krävs i dag.
I stället ska de examinerade studenterna kunna gå direkt in i arbeten på kärnkraftverken.
Det finns ett underskott av högskoleingenjörer i landet och det kommer att fortsätta att öka om inget görs. Det har kärnkraftsindustrin också sett, så det här blir ett sätt att säkra upp framåt genom att utbilda speciellt för kärnkraft. De här studenterna blir oerhört viktiga framöver, säger han.
Unik utbildning
Utbildningen som startar i höst är unik för Sverige, men det är inte första gången den hålls i Uppsala. Från 2010–2016 hade Uppsala universitetet en liknande utbildning. Till en början var intresset stort.
Sedan kom tsunamin i Japan och de tyska besluten om att stänga kärnkraftverken. De politiska signalerna i Sverige var väl något motsvarande. Studenterna såg inte kärnkraft som en framtidsbransch längre, säger Ane Håkansson.
År 2019 ser läget annorlunda ut, hävdar han.
Efterfrågan från studenter har ökat, så vi och Vattenfall sade att vi gör ett nytt försök.
Kärnkraften var länge en av de mest polariserande frågorna inom svensk politik. I dag har den allt mer kommit att hamna i utkanten av den politiska dagordningen, men i höstas blossade debatten upp igen. Det var Kristdemokraternas Ebba Busch Thor som gick ut med att partiet ville satsa mer på befintlig kärnkraft. Hon sade att det krävs för att nå de klimatmål som Sverige har.
Vi behöver vara tydliga från politiskt håll att den utsläppsfria elproduktion som svensk kärnkraft innebär är välkommen och att vi snarare behöver ha mer av den sortens elproduktion än mindre, sade hon då.
Annorlunda situation
Klimatfrågan pekar även Ane Håkansson på som ytterligare en förklaring till varför universitet nu väljer att starta den nya utbildningen.
Nu börjar ungdomarna se att kärnkraften är något som bland annat FN:s klimatpanel IPCC lyfter fram som en viktig komponent för framtidens energiförsörjning. Signalerna från industrin är också betydligt mer positiva.