Scania besvikna trots vinstlyft

Medan vinsten före skatt steg jämfört med motsvarande kvartal i fjol börjar Scanias omställning till ett nytt lastbilsprogram ta ut sin rätt.

Lastbilssatsning gör ont

Det negativa kassaflödet visar att utflödet av pengar är större än inflödet då bolaget drar på sig extra kostnader i övergången till den nya produktionen. Och detta har medfört ganska mycket störningar för den Volkswagenägda lastbilstillverkaren.

Fast marknaden är så stark så drar vi på oss stora kostnader, säger Henriksson.

Orderingången fortsätter minska även i det tredje kvartalet. Det beror dels på att motsvarande period i fjol var ovanligt stark, dels på att handelssituationen globalt har försämrats vilket tvingat Scania att stryka i sin orderbok.

Vi får framförallt stryka order i Iran, både vad gäller lastbilar som bussar. Därför minskar orderingången med sju procent sedan årsskiftet.

Iransanktioner drar ned

Det är USA:s sanktioner mot Iran som är skälet till Scanias dramatiska tapp i orderingången.

Vi fortsätter ha en dialog i Bryssel och i Washington DC kring hur vi ska kunna även framåt ge support till våra affärspartners och vår rullande flotta i landet. Men leveranserna och orderingången är dramatiskt ned.

Vidare påverkar även en annan viktig marknad Scanias affärer. Brasiliens långsamma återhämtning gör att orderingången i Latinamerika pekar nedåt två procent i det tredje kvartalet jämfört med i fjol.

"Ligger bättre till än plan"

Det är sedan tidigare känt att gör sig Scania redo för en börsnotering. När det sker kan inte vd:n Henriksson svara på men förberedelserna går bättre än planerat.

Det jag kan säga är att vi har hållit på i ett år och Scania sitter i förarsätet med stort ansvar och ett tungt förberedelsearbete med att skapa Traton group som en separat del av Volkswagen. När börsnoteringen sker är upp till ägarna men vi känner att vi ligger bättre till än plan.