Exportbolag och banker drar i rapportfloden

Efter att en majoritet av Stockholmsbörsens storbolag rapporterat nyckeltalen för det andra kvartalet pekar allt mot att det blir den exportberoende näringen samt banksektorn som är vinnarna. Sett till vinster är den pågående rapportsäsongen den bästa på länge.

Bättre än så här kan det knappast gå, säger den oberoende analytikern Peter Malmqvist.

Kraftig vinsttillväxt

Enligt hans uträkningar har resultatet före skatt i de 50 storbolag som hittills lämnat kvartalsrapport stigit med 19 procent, jämfört med motsvarande period i fjol.

Justerat för de tre företag med bäst (Volvo, SEB och Nordea), respektive sämst (Assa Abloy, H&M och Electrolux) vinstutveckling är resultatet före skatt ännu högre, 25 procent.

Det är mycket starkt och klart bättre än de senaste kvartalen.

Verkstadsindustrin draglok

Att den svenska verkstadsindustrin fortsätter visa på toppform tillskriver Malmqvist den starka euron, som i genomsnitt varit sju procent starkare än kronan. Det innebär att bolagens främsta utländska kunder, som befinner sig i eurozonen har mer pengar på fickan.

Den svenska penningpolitiken och den internationella högkonjunkturen ger ytterligare förutsättningar för storvinster på hemmaplan.

Det är en överhettad ekonomi, vilket följer på de orimligt låga räntor vi har här och i eurozonen, säger Malmqvist.

För banksektorn, som står för över 40 procent av vinstökningarna det här kvartalet beror glädjeyran delvis av en positiv intäktsutveckling men även en reavinstpost i SEB och uteblivna omstruktureringskostnader i Nordea.

Fortsatt tufft i byggbranschen

Men rapportfloden är inte utan sorgebarn, bolagen som har det tuffast hittills återfinns inom byggsektorn. Skanska fortsätter dras med stora nedskrivningar i USA och NCC redovisar en lägre orderingång än väntat. Sättningen efter nedgången på bostadsrättsmarknaden har också spelat in i sektorns surare resultat, påpekar Malmqvist som inte ser att krisen skulle vara över.

Och den dag då Riksbanken höjer räntan och euron pressas ner räknar Malmqvist med vinstfall för bolagen på Stockholmsbörsen.

Om jag nu pratar om en vinsttillväxt på 15–20 procent så kommer jag då i stället att prata om vinstfall inom samma spann.