Miljonsmäll för Uniper efter oväntat skiljedomslut

Tysklands Uniper och Mellanösterns förnybara energiföretag Masdar samarbetar vid bygget av en grön vätgasfabrik i Förenade Arabemiraten. Grön vätgas bildas när vatten spjälkas till väte och syre med hjälp av förnybar energi. Foto: Pixabay, Kredit: Frauke Feind.

Den tyska energijätten Uniper står inför en ekonomisk prövning efter ett oväntat skiljedomslut. Företaget, som är en av Europas ledande energileverantörer, har meddelat att de förväntas betala ut cirka 550 miljoner euro till en motpart, vilket kommer att påverka årets resultat negativt.

- Detta oväntade avgörande är resultatet av ett skiljeförfarande som har pågått sedan början av 2021 och rör prisöversynsbestämmelserna i ett nu utgånget långsiktigt avtal om leverans av flytande naturgas (LNG), skriver tidningen Handelsblatt.

Överraskning

Affären hade ingåtts redan innan Uniper såldes år 2016. Uniper granskar nu domslutet noggrant och överväger alla möjliga rättsmedel. Nyheten kommer som en överraskning efter att företaget i oktober förutspått en positiv årsprognos med ett justerat EBIT på mellan sex och sju miljarder euro och en årsöverskott på fyra till fem miljarder euro.

Källa: Handelsblatt