Cobotar en ny väg inom biltillverkningen

Att minska mankostnaden och att förbättra arbetsmiljön och ergonomin är två starka anledningar till automatisering. Foto: Volvo Cars

Stora företag har traditionellt använt komplexa och dyra industrirobotar för att automatisera sin produktion. En ny trend som vinner mark är dock användningen av smidiga och kostnadseffektiva kollaborativa robotar, eller cobotar. Volvo Cars är ett exempel på ett stort företag som har anammat denna nya väg för automatisering.

För att optimera produktionen och förbättra arbetsmiljön använder biltillverkaren cobotar från Universal Robots. Cobotarna används i batterifabriken och vid olika stationer, som limning av innertak och ytbehandling. Enligt Dan Lämkull, ansvarig för strategi och innovation, finns stor potential för cobotar, särskilt inom logistik, plock och förmontering. Företaget samarbetar med Universal Robots för att utveckla tekniken ytterligare.

Enligt Dan är de två största anledningarna att använda cobotar att minska mankostnaden och förbättra arbetsmiljön för operatörerna. De kollaborativa robotarna ger också en snabb avkastning på investeringen. Målet är att befria medarbetare från repetitiva och farliga uppgifter, vilket möjliggör fokus på mer värdeskapande och givande arbetsuppgifter.

I Sverige märks en tydlig trend där allt fler stora företag, i jakten på flexibilitet och enkelhet, integrerar cobotar som komplement till traditionella industrirobotar. Ola Mellström från Universal Robots noterar att de har en viktig roll för att svenska företag ska förbli konkurrenskraftiga.