Nye vd:n: Alectas affär borde aldrig ha gjorts

Claudio Bresciani/TT: Alectas styrelseordförande Ingrid Bonde och överstyrelsens ordförande Kenneth Bengtsson. Arkivbild.

Investeringen har gjorts med, som det har visats sig i Dagens industris granskning, ofördelaktiga villkor gentemot huvudägaren, norrmannen Ivar Tollefsen.

Det här är en investering som Alecta inte borde ha gjort, säger nu nytillträdde Alecta-vd:n Peder Hasslev till Dagens industri.

Framför allt pekar han på aktieägaravtalet i Heimstaden Bostad där Ivar Tollefsen får kraftiga utdelningar på de specifika A-aktierna, baserat på hur många nya bostäder bolaget köper, något som drivit upp skuldsättningen.

Man kan ha åsikter om tajmingen, hur man gick in och till vilka priser, men för mig så är aktieägaravtalet den kanske viktigaste faktorn, säger Peder Hasslev till tidningen.

I våras förlorade Alecta runt 20 miljarder kronor på investeringar i amerikanska banker som gick omkull. Att det även blir miljardförluster på investeringen i Heimstaden Bostad är något som Peder Hasslev inte kan utesluta, säger han till Dagens industri.