H&M föll tungt på börsen

Stina Stjernkvist/TT: Börsen steg på fredagen – och även räknat på hela den gångna handelsveckan. Arkivbild.

I toppen på OMXS30-listan med de mest omsatts aktierna återfanns skogsbolaget SCA, upp 2,8 procent, följt av bilsäkerhetsföretaget Autoliv och gruvbolaget Boliden som steg 2,0 respektive 1,8 procent.

H&M föll tungt efter att ha redovisat sommarens försäljningssiffror som inte infriade förväntningarna. Aktien rasade 7,4 procent.

De överlag glada tongångarna förklarades av marknadens minskade ränteskräck efter torsdagens räntehöjning från Europeiska centralbanken med 0,25 procentenheter, vilket tolkades som en liten höjning.

En annan förklaring är de positiva makrosiffror som Kina presenterade på fredagsmorgonen. Såväl försäljningen inom detaljhandeln som industriproduktionen gick starkare än väntat i världens nästa största ekonomi, som har kämpat i motvind på sistone med stagnerad tillväxt.

De ledande börserna i Asien reagerade positivt på statistiken från Peking: både Tokyobörsen och Hongkongbörsen stängde på plus, upp 1,1 respektive 0,7 procent.

För Stockholmsbörsens del avslutades den gångna veckan på plus. OMXS-index steg 0,3 procent.

Också de ledande Europabörserna lyfte på fredagen. Bäst gick Parisbörsens CAC40-index, som klättrade ungefär en procent.