Heidelberg Materials vill driftsätta en fullskalig CCS-anläggning vid cementfabriken i Slite år 2030 och nyligen inleddes samråd inför företagets ansökan om ett nytt tillstånd för cementfabriken i Slite på Gotland. Det framgår av ett pressmeddelande.
Målet är att kunna producera cement i Slitefabriken utan klimatavtryck år 2030. Detta ska uppnås genom att fortsätta öka andelen bioenergi och ersättningsmaterial för kalksten, i kombination med etableringen av en fullskalig anläggning för infångning av koldioxid – som en del i en så kallad CCS-värdekedja (Carbon Capture and Storage).
CCS-anläggningen i Slite dimensioneras för att fånga in upp emot 1,8 miljoner ton koldioxid, såväl fossil som biogen, årligen. Det motsvarar fyra procent av Sveriges totala utsläpp idag. När både fossil och biogen koldioxid fångas in, skapas en betydande kolsänka. Den infångade koldioxiden kommer att transporteras för att lagras permanent i berggrunden.
– Projektet är historiskt och ett av de största industriomställningsprojekten som pågår i Sverige. CCS-satsningen är en viktig pusselbit för att Sverige ska nå sina klimatmål. Att ställa om Slitefabriken är också helt avgörande för att säkerställa konkurrenskraft och därmed att vårt samhälle har en tryggad beredskap och en hållbar försörjning av cement över tid, säger Karin Comstedt Webb, vice vd Heidelberg Materials Sverige.
Ansökan om ett nytt fabrikstillstånd kommer i huvudsak att omfatta:
- Utvecklad fabriksverksamhet, inklusive en ny anläggning för avskiljning av koldioxid och tillhörande infrastruktur.
- Utbyggnad av bolagets hamn i Slite för transport av material och utlastning av koldioxid.
- Produktion av cement med en större andel nya och återvunna material, en ökad energiåtervinning och en större andel bioenergi.
CCS-anläggningen i Slite innebär en total investering i storleksordningen 10 miljarder kronor, enligt Heidelberg Materials.