KI: Dystrare hushåll och tjänstesektor

Claudio Bresciani/TT: Konjunkturinstitutet (KI), med generaldirektör Albin Kainelainen, redovisar barometer. Arkivbild
Claudio Bresciani/TT: Konjunkturinstitutet (KI), med generaldirektör Albin Kainelainen, redovisar barometer. Arkivbild

Barometerindikatorn för augusti från Konjunkturinstitutet (KI) minskade till 85,2, ned 2,5 enheter från månaden före.

Nedgången för barometerindikatorn förklaras främst av svagare signaler från tjänstesektorn, som just nu uppvisar det svagaste stämningsläget i hela näringslivet, enligt KI.

"Tjänstesektorns konfidensindikator minskade med 4,1 enheter till 87,2. Förväntningarna på de kommande tre månadernas efterfrågan på företagets tjänster bidrog mest till nedgången. Även efterfrågan på företagets tjänster samt utvecklingen av företagets verksamhet bidrog negativt", skriver KI.

Hushållen mycket dystrare

Hushållen är också mycket dystrare nu än tidigare, enligt hushållens konfidensindikator – som föll 2,1 enheter till 70,4.

"Nedgången förklaras av att hushållens förväntningar på både den egna ekonomin men framför allt har synen på Sveriges ekonomi om tolv månader blivit mer pessimistisk", skriver KI.

Konfidensindikatorn för tillverkningsindustrin backade 0,9 enheter och har därmed sjunkit tre månader i rad – ned till 96,6. Nivån är den lägsta sedan augusti 2020.

"Nedgången förklaras av att industriföretagens förväntningar på framtida produktion har försvagats ytterligare", skriver KI.

Dystrare dagligvaruhandlare

Från delar av detaljhandeln kommer också dystra signaler, som drar ned konfidensindikatorn till 88,4. Nedgången handlar främst om ett dystrare stämningsläge bland dagligvaruhandlare, men stämningsläget går i motsatt riktning inom sällanköpshandeln, enligt KI.

Från byggsektorn, präglat av en tvärnit för bostadsbyggandet, kommer också motstridiga signaler. Indikatorn för hela bygg- och anläggningsverksamheten steg till 97,3.

"Stämningsläget bland husbyggarna är svagare än normalt medan stämningen bland anläggningsbyggarna är nära det historiska genomsnittet. I båda branscherna är otillräcklig efterfrågan den vanligaste anledningen till att byggandet begränsas", skriver KI.