Elslukare vill ha nya gotlandskablar snabbare

Karl Melander/TT: Heidelbergs cements fabrik i Slite på Gotland välkomnar beslutet om att bygga nya elkablar till ön, men vill ha se dem i drift tidigare än 2031 för att klara omställningen till en klimatvänligare produktion. Arkivbild.

Svenska kraftnät investerar närmare sex miljarder kronor i kablarna och siktar på att få dem i drift 2031, något som Sveriges Radio Ekot var först att rapportera om.

Försent, anser dock Heidelberg Materials, tidigare Cementa. Kablarna måste vara i drift tidigare om bolaget ska ha eltillgången säkrad för att ställa om till mer klimatsmart tillverkning, enligt ett pressmeddelande.

"Det är nu mycket angeläget att Svenska kraftnät och alla inblandade myndigheter i tillståndsgivningen kavlar upp ärmarna för att korta ledtider. Klimatomställningen är brådskande och det måste gå fortare i Sverige om vi ska fortsätta att ligga i framkant", säger vice vd Karin Comstedt Webb i pressmeddelandet.

Elbehovet på Gotland ökar, som på andra håll i Sverige. Det handlar om cementtillverkningen men även behov som Försvarsmakten har på säker elförsörjning, säkerhetsskäl helt enkelt.

Gotland har länge haft problem med återkommande, stora elavbrott.

En stark etablering av landbaserad vindkraft finns också, som man vill få in i det svenska systemet på fastland.

I dag finns två kraftledningar från 1980-talet mellan Västervik och Ygne på Gotland.

För tre år sedan fick Svenska kraftnät i uppdrag att utreda en ny förbindelse.