Tjeckien köper över 200 svenska stridsfordon

Johan Nilsson/TT: Stridsfordon 90 under en övning i år på Rinkaby skjutfält utanför Kristianstad. Arkivbild.

Affären har varit på gång sedan slutet av förra året, då man offentliggjorde en avsiktsförklaring, men är nu definitivt klar och blev dessutom större än vad som ursprungligen bedömdes.

Man tog sent steget från 210 till 246 fordon. Den svaga kronan kan säkert ha inverkat. Det är ett val som kunden har gjort när man fått mer för sina pengar”, säger vd:n Tommy Gustafsson Rask till Dagens industri.

Tjeckiens beställning rör specifikt modellen CV90 MkIV.

"Jag är övertygad om att stridsfordon 90 är rätt val även för Tjeckien. Tjeckiens anskaffning öppnar upp för ytterligare samarbeten inom försvarsområdet mellan Sverige och Tjeckien i enlighet med det bilaterala avtal som tidigare tecknats mellan länderna", säger försvarsminister Pål Jonson (M) i ett pressmeddelande och tillägger att avtalet även kommer att vara till nytta för det svenska försvaret.

Enligt Tommy Gustafsson Rask innebär affären att personalstyrkan i Örnsköldsvik kommer att behöva växa med ytterligare 100–200 personer.

Avtalet omfattar även mellanstatligt samarbete mellan Försvarets materielverk och tjeckiska försvarsdepartementet, samt integrering av tjeckisk industri i tillverkningen av fordonet.

Utöver Sverige och Tjeckien används stridsfordon 90 av Danmark, Estland, Finland, Nederländerna, Norge, Slovakien och Schweiz. Även Ukraina ska använda fordonet, sedan 50 exemplar donerades till försvarsinsatsen mot Rysslands anfallskrig.