Scania och Northvolt lanserar grönt lastbilsbatteri

Foto: Scania

Scania och Northvolt har gemensamt utvecklat en battericell för tunga elektriska transporter. Litiumjoncellen har i valideringstester visat ”en enastående livslängd”, enligt Scania.  Kapaciteten är 1,5 miljoner kilometers drift, motsvarande lastbilens livslängd.  

Battericellen tillverkas på Northvolt Ett utanför Skellefteå. Senare i år invigs dessutom Scanias nya batterifabrik i Södertälje, där celler ska sättas ihop till batteripaket till elektriska lastbilar för tunga transporter.

Peter Carlsson, VD och medgrundare av Northvolt, kommenterar:

– Redan i början av partnerskapet mellan Northvolt och Scania kom vi överens om en ambitiös tidsplan för att tillsammans utveckla en högpresterande battericell som skulle möjliggöra Scanias planer för att elektrifiera tunga transporter. Efter omfattande utveckling och validering levererar vi nu celler från Northvolt Ett som överträffar våra initiala förväntningar på prestandan. Det är en fantastiskt prestation av alla inblandade.

Christian Levin, VD på Scania, säger:

– Detta är en milstolpe i skiftet till ett hållbart transportsystem. Framtiden för tunga transporter är elektrisk och vi behöver toppresterande battericeller för Scanias ellastbilar för att driva omställningen och leverera på löftet gentemot våra kunder att vara premium.