Belgien vill stoppa ryska "blodsdiamanter"

Felipe Dana AP/TT: Ryska miljardintäkter från diamantgruvor har blivit en het fråga inför nästa sanktionspaket från EU. Arkivbild

Den belgiska regeringen har, i förhandlingarna om de nio sanktionspaket mot Ryssland som EU hittills fått på plats, stoppat förslag om sanktioner som stänger ute diamanter från ryska företag från handeln med de ädla stenarna.

Men inför sonderingarna inför det tionde sanktionspaketet har något hänt i Bryssel. Alexander De Croo har tröttnat på att Belgien pekas ut som syndabock, rapporterar Politico.

"De ryska intäkterna från diamanter kan bara stoppas om de ryska diamanterna inte längre får handlas på västerländska marknader", skriver De Croo och tillägger att hans regering nu arbetar med sina allierade för att stoppa de ryska diamanternas flöde på världsmarknaden.

Nytt sanktionspaket till årsdagen

Diamantsanktionerna – sedan tidigare ett krav från Ukraina och EU-länder som Polen och Litauen – kan därmed bli en del av det paket av sanktioner mot Ryssland som EU siktar på att presentera på årsdagen av den ryska attacken mot Ukraina den 24 februari.

Den kanadensiska Alrosa-konkurrenten Lucara Diamond är med på noterna.

Diamanter från Ryssland borde beläggas med sanktioner, sade nyligen vd:n Eira Thomas till tidningen Financial Times.

De Croo har dock en hel del att göra för att få med sig alla sina samarbetspartner i Belgien på att gå emot diamantlobbyn i belgiska Antwerpen – sedan århundraden centrum för världshandeln med diamanter.

Diamantlobbyn i Antwerpen har kampanjat hårt mot ett förbud mot ryska diamanter. Och den belgiska koalitionsregeringen består av sju partier med stora ideologiska skillnader sinsemellan, vilket gör den känslig för hårda konflikter.

Och även om De Croo skulle få hela sin bräckliga koalition att ställa upp på diamantsanktioner har han en inrikesarena att ta hänsyn till. Den regionala regeringen i Flanders leds av flamländska nationalister vars partiledare – Bart De Wever – även är borgmästare i diamantstaden Antwerpen.

Varnar för tusentals förlorade jobb

Från diamantindustrin vill man inte se några sanktioner ryska diamanter. Branschorganisationen i Antwerpen uppskattar att 10 000 arbetstillfällen i staden står på spel – direkt och indirekt – om sanktioner införs. Dessutom skulle sanktioner bara leda till att verksamheten flyttar till Förenade arabemiraten eller Indien, varnar de.

Sanktioner skulle ge bort en industri som omsätter 40 miljarder dollar till länder som är Putinregimens bästa vänner just nu, säger Tom Neys, talesperson för branschorganisationen.

I stället försöker Neys och hans organisation få omvärlden att anamma ett system med strikt ursprungsmärkning av diamanter, byggt på det system som används just i Antwerpen.

Alrosa hade månaderna efter den ryska attacken stora problem, då USA-sanktioner mot bolaget gjorde att banker inte ville hjälpa diamantindustrin med transaktioner där det ingick ryska stenar.

Priserna sköt i höjden, särskilt för små diamanter och stenar med lägre kvalitet.

Men redan i somras rapporterade Bloomberg om hur Alrosa hade hittat nya transaktionsvägar. Med hjälp av banker i länder utan sanktioner mot Ryssland – som Indien – kunde man runda USA-sanktionerna, vilket gjorde att bolaget i augusti nått upp till en försäljning på kanske 250 miljoner dollar per månad – bara omkring 50-100 miljoner dollar lägre än normalt.