Bitus lanserar värmebehandlat trä

Foto: Bergs

För att möta marknadens behov av hållbara byggnadsmaterial, lanserar Bitus, ett dotterbolag till Bergs, ett nytt sortiment av träskydd bestående av värmebehandlat trä.

Bitus har inlett produktion och försäljning av värmebehandlat trä. Satsningen innebär en fortsatt utveckling mot mer högförädlade produkter inom träskydd och ett tydligare fokus på projektförsäljning till kunder som värdesätter estetiskt tilltalande träprodukter med en attraktiv hållbarhetsprofil, skriver Bergs i ett pressmeddelande.

Värmebehandlat trä utgör ett alternativt träskydd och kompletterar Bitus befintliga produkter som består av både tryckimpregnerat, linoljebehandlat samt brandskyddat trä.

Värmebehandling innebär att träråvaran hettas upp vilket medför att materialets egenskaper förbättras. Behandlingen gör träet mer beständigt mot fukt, mögel, insekter och röta, samtidigt som det ger träet en mörkbrun färg och även en ökad formstabilitet.

Enligt Bergs är värmebehandling en beprövad och hållbar metod som inte kräver några kemiska tillsatser.

Värmebehandlat trä ger skydd mot fukt och röta, vilket gör det lämpligt för användning i konstruktioner utomhus som till exempel på fasader, till trädäck och liknande tillämpningar.