De blir först med att leverera fossilfritt stål från SSAB

Bild: Stena Stål

Den svenska ståldistributören Stena Stål blir den första externa distributören att leverera fossilfritt stål från SSAB på den svenska marknaden med start 2026, detta efter att en gemensam avsiktsförklaring tecknats mellan företagen.

– Jag är glad att välkomna Stena Stål som partner för fossilfritt stål. Tillsammans bidrar vi till minskade koldioxidutsläpp när vi ska introducera fossilfritt stål på den svenska marknaden. Vi bygger tillsammans fossilfria värdekedjor hela vägen till slutkunden, säger Matts Nilsson, försäljningschef Sverige & Norge på SSAB i ett pressmeddelande.

SSAB planerar att leverera fossilfritt stål till marknaden i kommersiell skala under 2026 och att i stort sett eliminera koldioxidutsläppen från egen verksamhet omkring 2030. SSAB samarbetar med järnmalmsproducenten LKAB och energibolaget Vattenfall som en del av HYBRIT-satsningen för att utveckla en värdekedja för fossilfri järn- och stålproduktion, som ersätter det kokskol som traditionellt används för järnmalmsbaserad ståltillverkning med fossilfri el och väte.