Volvo först i världen med Bio-DME

Volvo Lastvagnar är först i världen med att använda Bio-DME (Di-Metyl-Eter) som fordonsbränsle. När bränsledistributören Preem i går invigde sin tankstation för DME i Stockholm rullade de fem första Volvolastbilarna ut i kommersiell trafik på de svenska vägarna. Bio-DME är ett biobränsle som ger hela 95 procent mindre utsläpp av koldioxid än diesel.

- För att ett nytt bränsle ska kunna etablera sig krävs produktion, distribution och anpassade fordon. Nu har vi alla tre delarna på plats i ett komplett, världsunikt fältprov, säger Volvo Lastvagnars miljöchef Lars Mårtensson.

Det aktuella fältprovet ska under en tvåårsperiod demonstrera möjligheterna för en storskalig satsning på DME framställd av biomassa. Projektet omfattar hela teknikkedjan från biomassa till bränsle, alltså även distribution, tankstationer, lastbilar och transportföretag.

  • Volvo Lastvagnar bidrar till projektet med FH-lastbilar som skall testköras av utvalda kunder i olika delar av Sverige.
  • Produktionen av Bio-DME kommer att ske i Chemrecs anläggning. Volvokoncernen, via Volvo Technology Transfer, är en av delägarna till Chemrec.
  • Bränslebolaget Preem upprättar tankstationer för att lastbilarna skall kunna användas i normal regional- och lokal trafik.
  • Transportföretag som initialt deltar är Green Cargo, DHL, Posten Logistik, och Volvo Logistics via J-Trans.

- Ur ett helhetsperspektiv tillhör Bio-DME ett av den andra generationens mest lovande biobränslen. Det ger både hög energieffektivitet och mycket låga utsläpp av växthusgaser. Detta är de egenskaper vi värdesätter extra högt när vi analyserar möjliga alternativa bränslen, säger Lars Mårtensson.

Preem kommer under hösten att öppna ytterligare tankstationer i Göteborg, Jönköping och Piteå. Parallellt rampas produktionen av Bio-DME upp vid Chemrecs anläggning i Piteå.

Utvärderingen av fältprovet och myndigheternas långsiktiga beslut kommer att avgöra om storskalig industriell produktion av Bio-DME blir verklighet. Inom EU har man bedömt att Bio-DME har en teoretisk potential att kunna ersätta hälften av dagens dieselanvändning för tunga vägtransporter år 2030.  

- Utmaningarna ligger framförallt i att kunna arbeta långsiktigt, att få fram en tillräckligt stor mängd biodrivmedel, att lösa distributionen till ett lämpligt stort antal tankstationer och samtidigt bygga upp en efterfrågan, säger Lennart Pilskog, Director of Public Affairs vid Volvo Lastvagnar.

- För att åstadkomma detta krävs tydliga riktlinjer från myndigheterna och en koordinerad aktiv samverkan mellan flera aktörer på marknaden.