40 procent av Sverige energi kommer från förnybara energikällor. Drygt hälften är olika typer av biobränslen. Regeringen har bestämt att andelen förnybar energi ska bli ännu större.
Men utan lastbilar kommer det inte att fungera.
Biobränslen är ett samlingsbegrepp för allt från flis till avfall och torv. Gemensamt för dessa bränslen är att de måste transporteras för att kunna utnyttjas, till exempel från skogen till värmeverket.
Merparten av transporterna går bara att utföra med hjälp av lastbil, eftersom råvaran är spridd över hela landet och runtom i skogarna. Varken tåg eller båt fungerar när det handlar om att hämta flis i skogen.
– Det viktiga i en miljöanalys är att fordonen har låg egenvikt och hög transportkapacitet, säger Kjetil Vang hos den norska påbyggaren T N Vangs Mekaniske Verkstad.
Åkarna nöjer sig inte med bra miljöegenskaper. För lönsamhet krävs att lastbilarna kan användas för andra uppdrag. Det finns andra biobränslen i stora volymer som transporteras med samma fordon, till exempel bygg- och hushållsavfall. Dessutom finns närliggande behov, som flis till skogsindustrin och allt förpackningsmaterial som samlas in för återvinning.
– Semitrailern vi ska visa på Elmia passar även för transport av pallgods, påpekar Kjetil Vang.
Vagns tillverkar även trailers för tunga transporter och är ledande i Norden inom detta område. Det är också en marknad för åkerierna som kommer att växa till följd av satsningen på förnybara bränslen. Komponenter till vindkraftverk måste transporteras, i likhet med de entreprenadmaskinerna som krävs för att bygga nya anläggningar för produktion av förnybar energi.