Etteplan investerar i startup-företaget Ekkono Solutions AB

Bild: Etteplan

Tekniktjänstföretaget Etteplan förvärvar cirka 20 procent av det svenska startup-företaget Ekkono Solutions AB, som utvecklar maskininlärning och artificiell intelligens. Det framgår av ett pressmeddelande.

Etteplan skriver att lösningar baserade på maskininlärning och artificiell intelligens påskyndar den fjärde industriella revolutionen och främjar införandet av teknik som stöder digitala och gröna omställningar. Teknikerna kan till exempel användas för individuell prestandaoptimering, underhållsoptimering eller optimering av energiförbrukning.

Ekkono Solutions AB grundades 2016 och är ett svenskt teknik- och mjukvaruföretag inom Edge Machine Learning (ML) som sysselsätter maskininlärningsingenjörer, datavetare och embeddedutvecklare. Ekkono Edge Intelligence är en programvara för edge computing. Den kan användas för att analysera till exempel fordon eller elmotorer i realtid, självlärande och individuellt, under drift.

Med investeringen ser Etteplan en möjlighet att vara med i vidareutvecklingen av Ekkonos teknik genom representation i Ekkono Solutions AB:s styrelse.

–Dataanalys och optimering av maskiner och utrustning blir allt viktigare när företagen utvecklar sina maskiner och utrustningar för att bli allt mer energieffektiva. Investeringen i ett startup-företag stöder Etteplans strategi och mål att införa modern teknik som en del av våra servicelösningar. Vårt mål är att samarbeta på djupet och styra utvecklingen av Ekkonos teknik, säger Etteplans CEO och koncernchef Juha Näkki.