Endast 337 konkurser i juli - en minskning med 24 procent

bild Creditsafe

Konkurserna bland svenska företag minskade med 24 procent i juli. Det är lägsta noteringen sedan 2008 och största minskningen hittills i år. Majoriteten av de konkursade företagen är små och medelstora aktiebolag, samtidigt som byggbranschen utmärker sig med många konkurser denna månad.

Nya konkurssiffror från Creditsafe visar att konkurserna fortsätter att ligga på de lägsta nivåerna på nästan 15 år. Under sommarmånaden juli gick endast 337 aktiebolag i konkurs, jämfört med 442 samma period förra året. Det är en minskning med hela 24 procent. Totalt har 3 142 aktiebolag försatts i konkurs hittills i år, en minskning med 11 procent.

Majoriteten av månadens konkurser är små och medelstora företag, det syns extra tydligt på topplistan över företagen med störst omsättningByggbranschen fortsätter dock vara hårt drabbad och de fem största konkurserna är samtliga bygg- och entreprenadfirmor. 
 
- Trenden håller i sig med rekordlåga konkurser, så även under semesterperioden. Däremot ser vi att byggbranschen har det tufft med många företagare som behöver försätta sina bolag i konkurs. Även denna månaden står byggbranschen för månadens största konkurser, säger Henrik Jacobsson, VD på Creditsafe.

Geografiska sett är det Norrbotten (35%), Uppsala (27%) och Örebro (13%) som går mot strömmen och uppvisar ökade konkurser på årsbasis. Även Östergötland (8%) ökar sett till årets första sju månader. I våra tre storstadsregioner fortsätter konkurstalen nedåt.

Största konkursen under juli blev Haparandabaserade byggbolaget Göran Simu AB med 128 miljoner i omsättning och 52 anställda enligt senaste bokslutet. De är även största arbetsgivaren denna månad.

Under juli startades 3 886 nya aktiebolag i Sverige, en minskning med 11 procent jämfört med samma månad i fjol. Totalt har det startas 31 131 aktiebolag under januari till juli detta året. Det finns idag ca 723 000 verksamma aktiebolag i Sverige.

 

Konkurser under juli 2008-2022

 

Konkurser uppdelat per månad och år