Industrimetaller har inte varit så lågt värderade sedan finanskrisen

Koppargruva. Foto: Codelco

Industrimetaller är på väg mot sitt värsta kvartal sedan finanskrisen 2008, då priserna pressades av lågkonjunktur. Koppar har studsat in i en björnmarknad från att ha legat på rekordnivåer för bara fyra månader sedan, medan tennpriset har fallit med 21 procent. Det skriver nyhetsbyrån Bloomberg.

Det är en dramatisk omsvängning sedan läget för två år sedan, då metallpriserna ökade i en våg av optimism efter samhällsnedstängningarna i Covids spår, inflationsprognoser och tal om minskat utbud. Nu är inflationen ett faktum medan utbudet fortfarande är begränsat, slår Bloomberg fast. Men priserna rasar ändå, på grund av oron för en avmattning i industriell aktivitet i stora ekonomier i kombination med den fallande efterfrågan i Kina.

–Även om Kina återhämtar sig under andra halvåret, kommer de inte att på egen hand kunna höja priserna tillbaka till nya toppar - den tiden är förbi, säger Amelia Xiao Fu, chef för råvarustrategier på BOCI Global Commodities, till Bloomberg.

–Om andra stora ekonomier är på väg mot en recession kommer Kina ändå inte att växa i exceptionella takt, tillägger hon.