Sveaskog och ForestX lanserar AI-verktyg

Foto: Sveaskog

Sveaskog har i samarbete med ForestX, ett företag som arbetar med digitalisering och it inom skogsindustrin, under drygt ett års tid tagit fram ett verktyg som med AI-teknologins hjälp ska ”öka skogens värde”.

- KingPin hjälper oss att ta vara på skogsråvaran så förnuftigt som vi bara kan. Produktionen optimeras både efter varje kunds unika behov och utifrån hur våra skogar ser ut i kundens leveransområde. Timmerandelen ökar och transporterna effektiviseras, till gagn för kunder och miljö. Så vinsten blir stor – ur flera perspektiv, säger Mattias Forsberg, produktionschef i Sveaskogs marknadsområde Syd.

Tidigare har arbetet hos Sveaskog till stor del varit hantverksmässigt och vilat på medarbetares långa erfarenhet. ”Dessa lösningar har varit bra, men med AI-teknologins hjälp kan vi spetsa apteringen ytterligare”, skriver Sveaskog i ett pressmeddelande.

– Den mänskliga hjärnan har sin begränsning. Det kan ibland vara svårt att avgöra om din beräkning verkligen ger bästa möjliga svar sett till både kund-, värde- och hållbarhetsperspektiv. KingPin ger ett säkert och snabbt svar. Pratar vi framtid så öppnar teknologin upp för nya sätt att jobba med skogsproduktion och flödesplanering. Även det är idag ett hantverksmässigt pussel. Så jag ser stora möjligheter, säger Mattias Forsberg.