Svenska Altri tar in 100 miljoner – för masstillverkning av katodmaterial

Foto: Altri

Uppsalabaserade Altri meddelar att de har tagit in 100 miljoner kronor i en serie A-runda. Medlen ska gå till att skala upp produktionen av bolagets katodmaterial till laddningsbara batterier till 2000 ton. Finansieringen ska också bekosta forskning och utveckling av natriumjonbatterier.

Altri är specialiserat på produktion av hållbara katodmaterial för uppladdningsbara natriumjonbatterier. Bolaget poängterar att deras batterier inte innehåller någon kobolt, nickel eller koppar, som innebär högre kostnader.

–Med vår nya finansiella uppbackning är vi redo att förse kunderna med den kunskap och det material de behöver för att uppfylla sina natriumjonbatteriambitioner, i en tid där intresset för denna teknik aldrig har varit större, säger Adam Dahlquist, Altris vd, i ett pressmeddelande.

Altri säljer sin patenterade teknik, kallad Fennac, till battericellstillverkare som kan använda befintliga litiumjontillverkningsprocesser och -utrustning för att producera Fennac-baserade batterier.

Denna enkla övergång möjliggör en smidig anpassning, snabb uppskalning av produktionen av natriumjonbatterier och en snabb marknadsintroduktion, framhåller Altri.