Fed lämnar räntan oförändrad – kan höjas i mars

Graeme Jennings/AP/TT: Fed-chefen Jerome Powell signalerar höjningar framöver, den första kan komma redan i mars. Arkivbild.

Det blir ingen räntehöjning nu. Däremot sänder den amerikanska centralbanken en tydlig signal om att den inslagna linjen ligger fast, utan att ange ett exakt datum för kommande höjningar.

Det är ett väldigt tydligt besked om att räntehöjningen kommer i mars, konstaterar Robert Bergqvist.

Fed anser att den amerikanska ekonomin klarar sig bra utan ytterligare penningpolitiskt stöd, understryker centralbankschefen Jerome Powell på en pressträff.

Därför ska centralbanken börja fasa ut stödköpen av statsobligationer i mars för att tackla den stigande inflationen, på runt sju procent för närvarande.

Slipper spekulationer

Oron på börsmarknaden den senaste tiden har handlat om rädsla för en oväntat snabb åtstramning. Vissa investerare har befarat en dubbelt så stor räntehöjning i mars, i stället för en höjning på en kvarts procentenhet, till ett intervall på 0,25-0,5 procent.

Det finns inget i uttalandet som indikerar det marknaden varit rädd för, en halv procentenhets höjning. Hela kommunikationen talar snarare för att det är en kvarts procentenhetshöjning som ligger i korten.

Det marknaden har önskat och det marknaden har fått är en tydlig fotnedsättning. Vi slipper spekulationer - när kommer höjningen och hur mycket blir det.

Börserna stiger

De amerikanska börserna som var upp redan innan besked, stiger tydligt även efter.

Det är ett väldigt gott betyg för den amerikanska centralbanken.

Normalt sett är signaler om räntehöjningar inte positiva nyheter för aktiemarknaden.

Men det här är långt ifrån att trycka på bromspedalen. Nu börjar Fed att lätta lite på gaspedalen. Sedan får vi bara hoppas på att inflationsmonstret ska dra sig tillbaka. Det finns förutsättningar för det, säger Bergqvist.

Centralbankschefen Jerome Powell säger vid pressträffen att han förväntar sig att inflationen kommer att falla tillbaka under 2022.