FT-Produktion tog hjälp av cobotar för att öka produktionen

Mikael Andersson, maskintekniker på FT-Produktion. Foto: Universal Robots
Foto: Universal Robots

Verkstadsföretaget FT-Produktion i Åseda, som tillverkar metallprofiler, har tagit hjälp av samarbetsrobotar, så kallade cobotar, för att öka produktionen. Det skriver företaget Universal Robots som levererat robotlösningen.

Enligt Universal Robot innebar den automatiserade driften att FT-Produktion kan ta emot ordervolymer som är betydligt större och har kortare leveranstider, utan att be de anställda arbeta övertid.

–Tack vare automation kan en operatör ha tre eller fyra maskiner i drift samtidigt utan problem. Vi försöker eliminera monotona, manuella uppgifter genom att robotisera de större produktionskörningarna, så att de anställda får mer tid till att arbeta med mindre körningar och får större variation i arbetet, säger Joakim Karlberg, som äger och driver verkstaden FT-Produktion tillsammans med sin syster.

Med coboten kan en körning bestående av 150 000 enheter tillverkas på mindre än två månader, enligt Universal Robot. Var 25:e sekund flyttar ett gripdon på robotarmen en obearbetad del och placerar den i en CNC-maskin. Under samma rörelse av robotarmen tar det andra gripdonet en färdig del från CNC-maskinen och placerar den i en behållare.