Ny digital plattform för svenska techbolag

En ny plattform, Sweden Tech Ecosystem, ska tillgängliggöra öppen och kostnadsfri data om svenska teknikbolag.

Målet är att effektivisera kontakten mellan bolag och investerare och minska tröskeln för entreprenörer i olika stadier att få tillgång till finansiering.

- Sweden Tech Ecosystem visar på bredden av svensk innovation inom vårt land. Svenska startups och techföretag är en viktig och växande sektor i Sverige. Genom att regeringen nu får tillgång till bättre data kring hur dessa företag utvecklas samt var de finns kommer vi ges bättre förutsättningar att stötta sektorn genom policyinsatser, säger näringsminister Ibrahim Baylan i ett pressmeddelande.

Arbetet med Sweden Tech Ecosystem genomförs som ett myndighetssamarbete mellan Business Sweden, Svenska institutet, Tillväxtverket och Vinnova. Databasen är primärt utvecklad för att öppna upp nätverken och möjliggöra en mer effektiv kontakt mellan techbolag och investerare, på nationell och internationell nivå.

Sverige blir genom lanseringen en del av det nätverk av plattformar där även Frankrike, Storbritannien, Berlin och Amsterdam ingår. Plattformens data uppdateras löpande via en kombination av AI, algoritmer och API:er som kontinuerligt genomsöker offentliga källor. Omfattande data finns tillgängligt utan medlemskap och ett kostnadsfritt konto kan skapas för den som önskar få tillgång till alla funktioner.