De testar förpackning som försvinner

Foto: Emballator

“Är det möjligt att producera våra förpackningar i ett material som kan lösas upp och genom det reducera plastavfall?” Det var huvudfrågan när Emballator Innovation Center inledde tester av en vattenlöslig plast för nya applikationer.

Polymeren PVOH är inget nytt, framhåller Emballator, till exempel används den redan i diskmaskintabletter som löses upp i diskmaskinen. Emballator Innovation Center ville hitta ett nytt användningsområde och undersöka om PVOH är möjligt att använda i någon av Emballators applikationer.

– Många naturligt förekommande mikroorganismer har förmågan att bryta ner PVOH när den placeras i jord, havsvatten eller avloppsvatten, utan att efterlämna skadliga rester som mikroplaster, utan endast koldioxid, vatten och biomassa, säger Christian Olsson, Materialspecialist på Emballator Innovation Center, i ett pressmeddelande.

Emballators första formsprutade burk rymmer 60 ml och fylld med vatten är den helt upplöst efter en natt i kylskåpet, enligt testet i Emballator Innovation Center.

Eftersom PVOH finns i ett brett spektrum av kvaliteter, från de som är lösliga i kallt vatten till de som är lösliga i varmt vatten, kan Emballator anpassa den här förpackningen för att möta varje kunds specifika behov. Men om eller när företaget kommer att börja tillverka den vattenlösliga burken för kommersiell användning framgår inte.

Emballator-gruppen består av tio företag och finns i Sverige, Norge, Danmark, Finland och Storbritannien. Företagen utvecklar, tillverkar och marknadsför förpackningslösningar för framtida generationer.