Avtala bort karensdagen dyrast för LO-grupper

Henrik Montgomery/TT: LO-ordföranden Susanna Gideonsson kritiserar regeringen. Arkivbild.

När pandemin slog till togs karensavdraget bort – människor skulle inte drabbas ekonomiskt för att de tvingades vara hemma för befarad covidsmitta, något som speciellt skulle ha drabbat LO-medlemmar som i betydligt mindre utsträckning kan jobba hemma.

Beskedet från socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) är att karensavdraget kommer tillbaka när pandemin klingar av. Och om facken vill slåss för frågan får de lösa den i avtal med arbetsgivarna.

Dyrare för LO-grupper

Det upprör LO-ordföranden Susanna Gideonsson.

Karensavdraget ska bort.

Men Shekarabi har inte tänkt igenom konsekvenserna, menar hon.

Allt som avtalas bort tas av löneutrymmet.

Det blir alldeles för dyrt, speciellt för dem som tjänar sämst, anser hon. LO:s medlemmar kan som regel inte jobba hemma, det har tjänstemännen stått för i pandemin.

Det blir därför mycket dyrare för LO-grupper att förhandla bort det. Där har man inte tänkt på jämlikheten fullt ut, tvärtom, ska man lösa det här med en förhandlingslösning ökar man ojämlikheten än mer, säger Gideonsson.

Politik för vanligt folk

Och andra sjukdomar lär bestå, även om och när covid-19 ebbar ut.

Då ska vi alltså tillbaka till jobbet med vinterkräksjuka och vanlig säsongsinfluensa, är det vad vi vill? säger Gideonsson.

LO driver, tillsammans med bland andra TCO, även att a-kassans tillfälliga förbättringar i pandemin ska permanentas.

Den svenska modellen håller på att urholkas, säger hon.

LO:s kritik av moderpartiet Socialdemokraternas politik kan också ses i spåren av att LO-medlemmarnas sympatier för S har minskat relativt kraftigt, enligt Statistiska centralbyråns återkommande mätningar, senast i tisdags.

För man en politik som gynnar vanligt folk, då kommer också vanligt folk tillbaka till S, säger Susanna Gideonsson.