Prisregn över elscooter i rostfritt stål

Foto: Stilride

Stilride, ett projekt som startades inom det strategiska innovationsprogrammet Metalliska material, har vunnit pris från ISSF, International Stainless Steel Forum. Stilride prisas för den nya och innovativa teknik som projektet använder vid tillverkningen av en elscooter i rostfritt stål. Enligt Metalliska material kan tekniken komma att förändra hur vi tillverkar fordon.

Stilride vann tillsammans med partnern Outokumpu Silver i kategorin Best Technology Award.  I denna kategori lyfter juryn originalkoncept som ger betydande bidrag i antingen produktionsmetoderna för rostfritt stål eller för applicering av rostfritt stål i drift.

Scootern skapas genom robotiserad origami som enligt Metalliska material ”maximerar den platta plåtens fulla potential”. Stilride har arbetat med stålplåt som råmaterial. Plåten viks med hjälp av en metod som Stilride-innovatörerna själva utvecklat, den kallas LIGHT.FOLD.

I motiveringen till priset lyfte ISSF att Stilride framgångsrikt har demonstrerat ett innovativt sätt att bearbeta metalliskt plåtmaterial till komplexa geometrier som skulle vara dyra att förverkliga med traditionella formningsoperationer. Innovationen har potential att skapa en ny kostnadseffektiv värdekedja baserad på metallplåt, framhålls det. Det kan göra det det möjligt för tillverkare och maskinteknikföretag att designa produkter med färre komponenter och väsentligt lägre vikt, vilket medför kostnadsbesparingar. Potentialen för tekniken är stor för tillverkning med metalliska material på ett mer flexibelt sätt, särskilt för e-mobilitet och lättviktsapplikationer, betonas vidare i juryns motivering.

Målet med Stilride har varit att utmana den traditionella tillverkningssynen genom att använda robotindustriell origami för att skapa utifrån en platt plåt i enlighet med materialets egenskaper och geometriska natur, samt att på så sätt skapa en säker, attraktiv och hållbar produktions- och transportplattform.