Rusal delas i två bolag

Foto: Rusal

Den ryska aluminiumjätten Rusal, som bland annat äger alumiumsmältverket Kubal utanför Sundsvall, meddelar att det kommer att delas upp i två bolag. Den ena delen, som blir kvar under Rusals paraply, kommer att fokusera på koldioxidsnål aluminiumproduktion medan det andra bolaget, som ännu inte är namngivet, ska rikta in sig på den inhemska ryska marknaden för aluminiumprodukter.

Med denna förändring vill Rusal ge större utrymme för utvecklingen av sitt Allow-varumärke för aluminium med lågt kolinnehåll, som använder inert anodteknik för att tillverka aluminium. Rusal kommer själv att byta namn till AL+, detta för att knyta an till företagets engagemang för ansvarsfull aluminiumproduktion.
Det ännu icke namngivna företaget, som kommer att knoppas av från Rusal, kommer att ta över ett flertal av företagets ryska aluminiumsmältverk.

– Jag tror att den föreslagna separationen av tillgångar med olika koldioxidavtryck kommer att öppna dörren för framtida värdeskapande för aktieägarna och påskynda tillväxtmöjligheterna, säger Rusals vd Bernard Zonneveld i ett pressmeddelande.