Prisregn över ABB:s nya cobot GoFa

Foto: ABB

ABB:s GoFa-cobot belönades med den prestigefyllda designutmärkelsen Best of the Best från Red Dot som ett erkännande av den innovativa designen som gör robotar mer tillgängliga.

De globala designutmärkelserna från Red Dot belönar prestationer inom produktdesign. Red Dots pris ”Best of the Best” belönar banbrytande design och går till den mest estetiskt tilltalande, funktionella, smarta eller innovativa designen.

GoFa är tänkt att arbeta sida vid sida med människor, utan behov av skyddsräcken, med ett stort antal olika arbetsuppgifter. Avancerade säkerhetsfunktioner, inklusive intelligenta sensorer i alla leder som får coboten att stoppa på några millisekunder om den känner av något oväntat, innebär att GoFa säkert kan arbeta direkt intill och fortlöpande tillsammans med människor, enligt ABB.

Uppdraget för produktdesignerna var att skapa en intuitiv, användarvänlig, lättillgänglig design för att uppmuntra människor – och i synnerhet förstagångsanvändare – att använda och interagera med GoFa på ett tryggt sätt.

– Att göra robotar mer tillgängliga, lättanvända och intuitiva är avgörande för vår vision att göra robotar lika välbekanta på arbetsplatsen som en dator är idag. Genom en tillgänglig design säkerställs att robotar vinner acceptans på en mängd olika arbetsplatser utanför traditionella fabriksmiljöer, vilket hjälper oss att möjliggöra automation för nya användare och nya branscher runt om i världen, säger Sami Atiya, chef för ABB:s affärsområde Robotics & Discrete Automation.

GoFas design innebär att man frångår det traditionella utseendet hos industrirobotar, vilket enligt ABB minskar klyftan mellan industri- och konsumentprodukter.