Ford investerar 1 miljard dollar i eldrift i Tyskland

Foto: Mariordo/Wikimedia Commons

Ford kommer att modernisera sin bilfabrik i Köln i Tyskland för att konvertera den till produktion av eldrivna fordon. Investeringen på 1 miljard dollar i fabriken, som ligger nära Fords europeiska huvudkontor, ska göra det möjligt så att alla privatbilar från fabriken finns tillgängliga med 100 procents eldrift från 2030. Det uppger affärssajten Challenges.

Eldriftssatsningen kommer att genomföras i etapper. Privatbilar kommer de närmaste fem åren utrustas med antingen elmotor eller hybridmotor.

Övergången till helelektriska lösningar kommer att gå snabbare för nyttofordon, som kommer att finnas tillgängliga som el- och plug-in-hybridversioner redan från 2024. Den första elbilen av Ford-fabrikat som helt designats i Europa kommer att rulla ut ur fabriken 2023 enligt tidplanen.

Satsningen ska ses mot bakgrund av en allt hårdare konkurrens på elbilsmarknaden. Förra året meddelade den amerikanska biljätten att man avsatt 11 miljarder dollar till sin elfordonsdivision, men förra veckan gick företaget ut med att den summan fördubblats, till 22 miljarder dollar fram till 2025.

Källa: Challenges