Sveriges första tankesmedja inom IoT startar upp

Den nystartade tankesmedjan Anything beskriver sig som den första i sitt slag i Sverige inom området Internet of Things. Under våren kommer de ägna sig åt frågan hur vi ska transportera oss mellan Västernorrlands städer och glesbygd i framtiden.

− Det känns väldigt bra att vara igång och vi gläds åt det stora intresset. Bland ett stort antal intresseanmälningar har tjugo personer valts ut och vi tycker att vi har lyckats samla en bred och erfaren grupp, säger Mattias O´Nils, centrumledare för STC forskningscenter vid Mittuniversitetet och initiativtagare till tankesmedjan.

Tankesmedjan kommer att belysa hur Internet of Things kan driva på mot en hållbar samhällsutveckling med fokus på olika temaområden. Det första temat är mobilitet, som påbörjades på det första mötet nyligen och sedan kommer att diskuterades en gång i månaden under våren.

− Den globala mobilitetsindustrin vill skapa nya sätt för människor att transportera sig, dels för att minska transportsektorns miljöpåverkan, men även på grund av en ökad konkurrens tack vare ny teknik. Gig-ekonomin, elektrifiering och självkörande fordon är några förändringar vi står inför och vi vill diskutera hur IoT kan användas för att utveckla en hållbar mobilitet, säger Mattias O´Nils.

Lisa Jodensvi arbetar med digital utveckling på Härnösand Energi & Miljö AB och medverkar i tankesmedjan för att lära av andra och bidra med sitt perspektiv.

− Gruppens breda kompetens gör att vi redan kommit till otroligt spännande insikter och utmaningar. Framtidens mobilitet ska också vara för alla, och det är viktigt att använda tekniken inkluderande istället för exkluderande. Alla möjligheter finns där, det är upp till samhället att styra hur vi använder dem, säger Lisa Jodensvi.

 

Vid tankesmedjans möte i maj samlas hela gruppen igen för att presentera sina resultat kring den första utmaningens tema som rör mobilitet. En annan av deltagarna är Michael Stenmark.

 

− Jag strävar efter att förstå och utveckla en långsiktig hållbar utveckling av samhället som gör det friktionsfritt att bo och leva vart än vi befinner oss. IoT och ett sunt digitaliserat samhälle kan väcka slumrande samhällen till liv och locka till entreprenörskap, etablering, nybyggaranda och en ny guldålder, säger Michael Stenmark, deltagare i tankesmedjan.

 

Här är alla deltagare i Tankesmedjan Anything, våren 2021:

Anders Söderlind, Region Västernorrland​; Andreas Carlsson, Telia​; Felix Stussi, Servanet; Fredrik Jonasson, IT Säkerhetsbolaget​; Frida Knutsson, Örnsköldsviks kommun; Lars-Olof Persson, Servanet​; Leif Olsson, CGI; Lina Hovling, Lisa Jodensvi, Hemab; Lotta Björnberg, Sundfrakt; Madeleine Blom, Sundsvalls kommun; Mattias O’Nils, Mittuniversitetet; Michael Stenmark; Peter Bolt, Sweco; Petra Malmberg, Ånge kommun​; Petter Ekman, Realsprint; Petter Wallin, Easit​; Tanja Keisu, Biometria; Tommy Ytterström, Pro & Pro; Åsa Jadelius, Sundsvalls kommun.

 

Tankesmedjan Anything är en del av forskningsprojektet IoT Testbäddar som finansieras med stöd av Europeiska regionala utvecklingsfonden.