Österrike räddar Nord Stream 2

Österrikes kansler Sebastian Kurz berömmer Tyskland för att grannlandet fortsätter att stödja Nord Stream 2. Foto: Bundesministerium für Europa, Integration und Äusseres

- Det är inte bara Ryssland som kommer att dra nytta av den kontroversiella gasanslutningen, säger den österrikiska förbundskanslern Sebastian Kurz.

Det har aldrig varit något tvivel om att det finns olika åsikter om Nord Stream 2-gasledningen, beroende på vilken regering man frågar. USA är en ivrig motståndare till det rysk-tyska projektet, medan länderna bakom anslutningen har försvarat dess relevans från början.

Generellt sett råder det stor skepsis från EU-ländernas sida angående projektet, och senast Frankrike har gjort det klart att Nord Stream 2 inte ska byggas. 

Kritiker är särskilt bekymrade över att anslutningen kommer att skapa för mycket europeiskt beroende av rysk gas och att ryssarna kan använda exporten för politiskt tryck mot sina grannar.

Nu kommer dock Österrike till undsättning med lite välbehövligt stöd. I en intervju med det tyska mediet Welt am Sonntag välkomnade landets federala kansler, Sebastian Kurz, det faktum att Tyskland fortsätter att stödja projektet. 

Detta trots att Ryssland arresterade och dömde aktivisten Alexei Navalny till fängelse, vilket har väckt förnyad kritik mot Nord Stream 2.

- Det är ett europeiskt projekt. De som tror att det bara är i Rysslands intresse har fel, sade den österrikiska kanslern till media.

Det österrikiska företaget OMV är en av fem europeiska investerare som stöder det Gazprom-drivna projektet. De andra är Wintershall Dea, Shell, Uniper och Engie. Projektet har ett värde på 11 miljarder dollar, motsvarande 68 miljarder danska kr.