Alibaba rusar sedan Jack Ma visat sig igen

Den 56-årige mångmiljardären Jack Ma är inte bara huvudägare till en av Kinas största företagsgrupper, utan också en av landets allra största nutida kändisar.

Rykten och spekulationer

Rykten och spekulationer har därför sedan en tid omgärdat hans frånvaro, bland annat sedan han inte dök upp i ett populärt tv-program där han skulle vara del av juryn i en talangjakt.

I sitt sista framträdande inför den långa perioden i det fördolda den 24 oktober var Jack Ma överraskande frispråkig och kritisk mot hur kinesiska regleringar förhindrar innovation i finanssektorn.

Efter det stoppades en gigantisk börsnotering av Alibabas systerbolag – betaltjänsten Alipays ägare Ant Group.

Alipay har över en miljard användare.

Alibaba-aktien, som sedan en tid pressats av bland annat en pågående konkurrensutredning i Kina, lyfter med nästan 9 procent på Hongkongbörsen efter det att nyheten om Jack Mas framträdande spridit sig som en löpeld i kinesiska medier.

50 sekunder

Först att rapportera om videokonferensen var Zhejiang-baserade Tianmu News, som presenterat ett 50 sekunders klipp med Jack Ma där han talar direkt in i kameran från ett rum med grå marmorväggar och en randig matta.

Det framgår inte av Tianmu News-rapporten var Jack Ma befann sig när han deltog på mötet, där han delade ut ett välgörenhetspris till landsbygdslärare.

Jack Mas uppdykande kommer inför att Alibaba ska ta ett nytt stort obligationslån, som enligt uppgifter till Reuters kan komma att uppgå till åtta miljarder dollar (cirka 65 miljarder kronor).