Geely och Foxconn bildar gemensamt bolag

Vincent Thian/AP/TT: Zhejiang Geely Holding Group, med ordförande Li Shufu, uppges nu vilja satsa på en allians med den taiwanesiska kontraktstillverkaren Foxconn för att kunna erbjuda kontraktstillverkning och konsulttjänster. Arkivbild.

Den kinesiska Volvo Cars-ägaren Zhejiang Geely Holding Group har gjort upp om ett samarbete med den taiwanesiska elektroniktillverkaren Foxconn. Tanken är att bolagen med ett samägt bolag ska sälja kontraktstillverkning och konsulttjänster, rapporterar Reuters med hänvisning till källor.

Zhejiang Geely och Foxconn kommer äga 50 procent var av bolaget, som vid sidan av tillverkningsuppdrag kommer att erbjuda konsulttjänster till elbilstillverkare.

Foxconn är Taiwans största arbetsgivare och en ledande underleverantör till bland annat Apple. Zhejiang Geely äger sedan drygt tio år den Göteborgsbaserade biltillverkaren Volvo Cars och den kinesiska biltillverkaren Geely Automobile har även stora innehav i lastbilstillverkarna Volvo och Daimler.

Tidigare i veckan meddelade Zhejiang Geely att man kommer att samarbeta med den kinesiska Google-konkurrenten Baidu inom elbilstillverkning.

Den amerikanska Foxconn-kunden Apple ska också ha tagit fram planer på att lansera en egen personbil baserad på exklusiv batteriteknik 2024 och enligt sydkoreanska Hyundai ska det ha inletts samtal mellan Apple och Hyundai om samarbete på området.