Norconsult tillätter ny koncernchef

Egil Hogna, 49, har utsetts till ny koncernchef för Norconsult. Hogna. Foto: Johnny Syversen

Egil Hogna, 49, har utsetts till ny koncernchef för Norconsult. Hogna är för närvarande Vice VD för Hydros affärsområde Extruded Solutions, och var dessförinnan vd och koncernchef för Sapa. Han är utbildad civilingenjör och har lång erfarenhet från ledande befattningar i Norge. Hogna tillträder sin nya tjänst på Norconsult under hösten 2020.

– Vi är mycket glada över att Egil Hogna har tackat ja till att bli Norconsults nya koncernchef. Hans erfarenhet och expertis från ledande befattningar i norska och internationella företag kommer att vara oerhört värdefull för företagets vidare utveckling de kommande åren. Som VD på Sapa och Vice vd på Hydro har Egil uppnått imponerande resultat genom att öka både konkurrenskraften och kundfokus på marknader som präglas av hård internationell konkurrens och krävande tekniska krav. Dessutom är hans personlighet och ledarstil en perfekt match för Norconsults kultur, säger styrelseordförande Roar Engeland.

Hogna är för närvarande Vice vd för Hydros affärsområde Extruded Solutions. Han var tidigare vd och koncernchef för Sapa, som förvärvades av Hydro 2017. Extruded Solutions, tidigare Sapa, har för närvarande cirka 22 000 anställda och en omsättning på 60 miljarder norska kronor. Extruded Solutions har 140 produktionsanläggningar och en ledande FoU-position, med närvaro i 40 länder.

Han har även haft flera ledande befattningar på Yara, inklusive chef för Yaras nedströmsverksamhet och finansdirektör. Han har en civilingenjörsutbildning från norska universitetet för naturvetenskap och teknik, NTNU, och en MBA från INSEAD. Han har också genomfört Advanced Management-programmet vid Harvard.

– Det här var en möjlighet som jag helt enkelt inte kunde säga nej till, säger Hogna. Jag ser fram emot att leda Norconsult och dess 4 300 mycket kompetenta medarbetare och bygga vidare på företagets starka organisationskultur. Med enastående tekniska och arkitektoniska lösningar, avancerad teknik och moderna samarbetsformer bidrar Norconsult till samhällets utveckling. Jag ser verkligen fram emot att hjälpa till att vidareutveckla företaget och stärka Norconsults redan starka position, säger Egil Hogna.