Tvär inbromsning för underleverantörerna

Lågkonjunkturen har förstärkts av coronaviruset. Foto: Sinf

Svenska underleverantörer är tydliga, konjunkturen har bromsat in. Det visar Underleverantörsbarometern för första kvartalet 2020. Den förväntade lågkonjunkturen har förstärkts med anledning av coronavirusets spridning. Bilden är dock blandad beroende på vilken bransch som företagen verkar i, men även inom branscherna skiljer det sig åt.

– Vi kan konstatera att företagen brottas med mycket mer än endast ekonomiska frågor i dagsläget. Företagen har blivit tvungna att vidta en hel del åtgärder för att minimera riskerna för personal och samarbetspartners. Drygt en tredjedel har redan genomfört korttidspermitteringar till följd av coronakrisen, något man kan tänka sig ökar om krisen blir långvarig, säger Sanna Arnfjorden Wadström, vd Svensk Industriförening Sinf.

Nu presenterar Svensk Industriförening Sinf Underleverantörsbarometern för första kvartalet 2020. 38 procent av företagen anser att vi är mitt inne i en lågkonjunktur. Detta att jämföra med 14 procent förra kvartalet och 2 procent motsvarande kvartal 2019. Företagen som anser att vi är mitt inne i en högkonjunktur är nu endast 5 procent. Detta att jämföra med 7 procent förra kvartalet och 29 procent motsvarande kvartal 2019.

52 procent av företagen har kunder som kräver mellan 31–60 dagars betalningstid. 12 procent av företagen har kunder som kräver fler än 60 dagars betaltid.

– Vi kan se att kundernas betaltider tyvärr går åt fel håll. Vid våra första mätningar 2012 var det 44 procent av företagen vars kunder betalade inom 30 dagar, nu är den siffran 36 procent. I en lågkonjunktur slår det naturligtvis ännu hårdare mot våra underleverantörsföretag, säger Sanna Arnfjorden Wadström, vd Svensk Industriförening Sinf.