Gnosjö Automatsvarvning satsar sig ur krisen

Nu bygger Gnosjö Automatsvarvning lager och ser ingen anledning att korttidspermittera. Foto: Elmia

Coronaviruset har i allra högsta grad påverkat svensk tillverkningsindustri. Men när leveranserna minskar väljer Gnosjö Automatsvarvning att satsa sig ur den globala krisen. Förra året var Gnosjö Automatsvarvning och Linda Fransson en av tre ambassadörer för Elmia Subcontractor. Företaget är välkänt i Industrisverige för sina nydanande satsningar inom kompetensutveckling, vilket också är så som de genom historien har klarat sig igenom kristider.

– Jag vet inte om folk kommer ihåg hur tufft det var 2009. Vi gick från en omsättning på 58 miljoner 2008 till 31 miljoner 2009. Det var som om tillverkningen stod still i sex månader – nu har den stått still i en månad. Vad lärde vi oss då och vad satsade vi på? Nu bygger vi lager under en period och ser ingen anledning att korttidspermittera. I stället använder vi tiden till att göra annorlunda satsningar, säger Linda Fransson.

Samtidigt har Linda Fransson full respekt för de företag som i dagsläget kämpar för att överleva och behöver ekonomiskt stöd från staten. Gnosjö Automatsvarvning har gjort sitt vägval utifrån sina förutsättningar med förhoppningen att komma stärkta ut ur krisen.

– Vi har under en längre tid gjort egna analyser gällande kompetens och anställde en lärare i december som nu har rullat i gång med utbildningarna. Det handlar mycket om att analysera vad vi har och vad vi behöver för att få ihop teamet på bästa sätt. Vi ställde samma krav på kompetens 2009 och satsade då väldigt mycket på projekt som vi inte hade gjort annars.

Det är det sistnämnda som Linda Fransson trycker på lite extra. Att ta tillvara på tiden och göra annorlunda satsningar. Även om den här krisen har vissa andra utmaningar än en finanskris finns det alltid möjligheter till att utvecklas.

– Jag har pratat med de som bedriver utbildningar och de är förtvivlade över att alla ställer in. Det är ju nu som man ska satsa på kompetensutveckling, inte permittera. Nu finns det extra tid och de anställda är motiverade gentemot en arbetsgivare som satsar.