Ruag Space levererar separationssystem till Soyuz-raketerna

Ingår långsiktigt avtal med GK Launch Services. Foto: Ruag Space

Ruag Space är en ledande leverantör av rymdprodukter. Företaget har nu ingått ett långsiktigt avtal med GK Launch Services för att leverera adaptrar och separationssystem till Soyuz 2-raketerna. Produkterna kommer att produceras på Ruag Space i Linköping.

GK Launch Services är operatör de kommersiella uppsändningarna av Soyuz-2. Det långsiktiga avtalet innebär att man kommer att använda Ruag Space’s separationssystem och adaptrar för flera uppsändningar.

– Kontraktet innebär att vi är den främsta leverantören av adaptrar och separationssystem till GK Launch under fem år till att börja med, säger Susanne Folkesson på Ruag Space Sweden. Det är en ständig utmaning att hålla konstant hög kvalitét. Det är något man måste arbeta oerhört aktivt med, då våra system kräver både speciella material och hög precision. Detta kräver en engagerad, noggrann och kunnig personal.

Separationssystem från Ruag ser till att satelliten och raketen håller ihop under den tuffa resan till rymden och levererar sedan den värdefulla lasten till dess bana. Hittills har cirka 700 separationer gjorts i rymden med Ruags separationssystem, med en 100 procentig framgång.

– För oss har varje separation ett värde och är ett event i sig. Ruag Space i Linköping har varit med länge nu och det är vår hundraprocentiga tillförlitlighet som gör att vi kan se tillbaka på vår historia med stolthet och samtidigt se framåt med förväntan och tillförsikt. Tack vare förmågan att möta kundernas förväntan i rymdens extrema miljö, lyckas vi också nå ut till nya kunder och sätta Ruag Space på kartan, säger Anders Larson, Sverigechef Ruag Space.