Volvo Cars satsar på el-bilar

Volvo XC40 Recharge powertrain. Foto: Volvo

Invigningen av den nya fabriken i Ghent, är det senaste beviset för Volvo Cars ambitiösa elektrifieringsstrategi och klimathandlingsplan. Volvo Cars har som mål att minska sitt koldioxidavtryck för varje bils livscykel med 40 procent mellan 2018 och 2025 som ett första steg för att nå målet att bli ett klimatneutralt företag senast 2040.

De kommande fem åren kommer Volvo Cars att lansera en helt elektrisk bil varje år, och målet är att helt elektriska bilar ska stå för 50 procent av den globala försäljningen 2025, och där hybrider utgör resterande 50 procent. Recharge kommer att vara samlingsnamnet för alla laddbara Volvobilar med helt elektrisk eller laddhybrid-drivlina.

– Jag är glad över att kunna fira denna betydelsefulla händelse med våra anställda här i Ghent, säger Geert Bruyneel, chef för den globala produktionsverksamheten. "Som den första av våra fabriker som får en batterimonteringslinje spelar Ghent en banbrytande roll när vi fortsätter att förbereda vårt tillverkningsnätverk för elektrifiering".

De kommande åren kommer batterimonteringen att bli en viktig del av Volvo Cars globala tillverkningsverksamhet när företaget fortsätter att elektrifiera hela modellprogrammet. Fabriken i Ghent kommer att ge viktiga lärdomar till andra tillverkningsorter när det gäller processoptimering och effektivitet.

Tidigare i år meddelade företaget att man planerar att bygga en batterimonteringslinje vid sin amerikanska anläggning utanför Charleston i South Carolina. Byggandet av den monteringslinjen beräknas starta i höst.

Företaget kommer också att bygga batteridrivna elfordon vid en Volvodriven tillverkningsfabrik i Luqiao i Kina, där Volvobilar baserade på CMA-plattformen byggs vid sidan av modeller från systermärkena Polestar och LYNK & CO.

Förra året tecknade Volvo Cars långsiktiga avtal med två ledande globala batterileverantörer, CATL från Kina och LG Chem från Sydkorea. Avtalen täcker försörjningen av batterier det kommande årtiondet för nästa generations Volvo- och Polestarmodeller, inklusive XC40 Recharge P8.