Mäter driftskritiska parametrar på Södra Cell

Utrustning övervakas digitalt på distans. Foto: ABB

ABB Ability Smart Sensor omvandlar traditionella motorer, pumpar och monterade lager till smarta, trådlöst anslutna enheter. Sensorn mäter driftskritiska parametrar via utrustningens ytterhölje som sedan analyseras via en säker molntjänst. Resultatet levereras tillbaka i form av information om utrustningens skick och prestanda så att användarna kan identifiera problem och funktion på sitt system och minska riskerna för oförutsedda stopp.

– Tanken att använda oss av trådlösa givare för tillståndskontroll har vi haft ett tag men tekniken är relativt ny så vi har hållit oss avvaktande för att se hur det utvecklas. Nu fick vi ett bra tillfälle och ett bra objekt att testa på, säger Andreas Eriksson, underhållstekniker vid Södra Cell.

Underhåll kan nu planeras efter aktuella behov snarare än baserat på generella scheman och fabriksrekommendationer. Det förlänger utrustningens livslängd, minskar underhållskostnaderna och reducerar eller eliminerar oplanerade driftstopp. Utöver detta erhålls ny data som kan användas till systematiska undersökningar för att identifiera problemkällor och förbättra processen eller tillförlitligheten hos systemet.

Förutom vinsterna med stabilare produktion har även arbetsmiljön förbättrats. Tidigare utfördes konditionsö­vervakning genom mätning av vibrationer med handinstrument men som nu kan övervakas digitalt på distans av Södra Cell och ABB. En tjänst som ingår i ett Remote Assistance-avtal.

– En av fördelarna med smarta sensorer är också att motorerna kan mätas utan risk när de till exempel är nära roterande delar eller där det behövs liftar och ställningar för att komma åt manuellt, säger Roland Nordin, Servicechef på ABB Motion i Sverige.