Finländska varvsindustrin går på högvarv

Åbovarvets orderbok sträcker sig till år 2024 och omfattar för tillfället sju fartygsbeställningar. Foto: Meyer Turku

Det går bra för den finländska varvsindustrin just nu. Orderböckerna är välfyllda, omsättningen i branschen växer och prognosen för det här året ser gynnsam ut, uppger forskaren Tapio Karvonen vid Åbo universitet.

Det är framför allt beställningarna av kryssningsfartyg som håller den finska varvsindustrins hjul i gång. Efterfrågan på kryssningsfartyg är stor inom turistindustrin i Karibien och Medelhavet och i ökande grad också i Asien.

– Så länge som de globala rederijättarna Carnival Cruise Lines och Royal Caribbean Cruises efterfrågan på nya kryssningsfartyg håller i sig så kommer den finska varvsindustrin att gynnas ekonomiskt, säger specialforskaren Tapio Karvonen vid Åbo universitet, till nyhetssajten Svenska Yle.

Enligt Karvonen är det framför allt skeppsvarven i Åbo, Helsingfors och Raumo som har bra flyt just nu. Den ekonomiska tillväxten inom varvsindustrin har pågått sedan 2010. Branschen omsatte cirka 8,3 miljarder euro 2017, vilket utgjorde knappt 62 procent av den totala omsättningen inom det finska maritima klustret det året.