Efter 30 års frånvaro återvänder Tungsram fordonsbelysning till Sverige

Tungsram köper ut General Electrics fordonsbelysning. Foto: Tungsram

Verkstäder, återförsäljare och bilister i Sverige kommer snart att se återinförandet av Tungsram-namnet på bilbelysning, och med det återvändandet av en av de mest innovativa och erfarna belysningstillverkarna i världen. Varumärket återföds i bilbranschen efter utköp av företagsledningen av fordonsbelysningsverksamheten i det amerikanska företaget General Electric, GE, i april 2018.

Tungsram är en av världens tre främsta tillverkare av fordonsbelysning och levererar sin omfattande produktportfölj till fordonstillverkare, belysningsmontörer, eftermarknadsverkstäder och detaljhandeln i mer än 100 länder. I Sverige distribueras varumärkets eftermarknadssortiment av Ferdfelt Trading.

– Vi inser att Tungsram har varit frånvarande från europeiska marknader så som Sverige i nästan 30 år, men forskning, och utveckling och produktionsverksamheten har aldrig upphört, förklarar Gabriella Mózes, General Manager Global Automotive på Tungsram.

– Vi kommer att arbeta mycket hårt för att återupprätta varumärket Tungsram och för att säkerställa att våra kunder - fordonstillverkare, verkstäder, återförsäljare av biltillbehör och bilister - förstår vad som gör våra produkter till rätt val för dem.

Övergången från GE-märkta till Tungsram-märkta glödlampor i Sverige kommer att vara klar i slutet av mars 2020.

Tungsram - med huvudkontor i Budapest, Ungern - är ett av världens äldsta belysningsmärken. Varumärket grundades 1909 och är idag en ledande aktör inom bostads-, kommersiell- och specialbelysning, och har 60 års erfarenhet av att producera och leverera fordonslampor båda som originalutrustning till många av de ledande biltillverkarna över hela världen och för eftermarknaden.