Aidon tecknar största kontraktet någonsin

Lovisa Fricot Norén, vd Tekniska verken Linköping Nät och Tekniska verken Katrineholm Nät samt Tommi Blomberg, vd för Aidon-koncernen. Foto: Aidon

Aidon går idag ut med att de tecknat det största kontraktet någonsin för smarta elmätare i Sverige. Aidon har ingått avtal med Tekniska verken om byte av 95 000 elmätare hos Tekniska verkens kunder. Tekniska verken har valt ett mätsystem från Aidon som även kommer att stödja insamling av mätvärden från fjärrvärme- och vattenmätare, för att ge effektiv insamling och samma möjligheter även för fjärrvärme och vatten. 

– Att byta elmätare är att ta ett steg in i framtiden. Det är en förutsättning för smarta elnät med digital teknik som ligger i framkant, och som kommer att utvecklas ännu mer. Det ger oss ännu bättre möjlighet att arbeta med kapaciteten i våra elnät och säkerställa att vår region står väl rustad för såväl mer förnybar energi som elektrifiering av allt fler sektorer i samhället. De nya mätarna kommer också innebära att vi direkt kan se elavbrott hos våra kunder, att vi ökar vår förmåga att förebygga fel och ännu snabbare kan åtgärda fel som uppstår, säger Lovisa Fricot Norén, vd för Tekniska verken Linköping Nät och Tekniska verken Katrineholm Nät.

I Katrineholm planeras utbytet av elmätare påbörjas i maj 2020 och i Linköping i september 2020, arbetet kommer att vara klart 2023. De gamla mätarna som plockas ned hos kunderna kommer att återvinnas.