Industrin tar sikte på framtiden

Industrins sikte på framtiden sammanfattar årets Elmia Subcontractor. Foto: Elmia Subcontractor

När kurvorna visar nedåt tar industrin sikte på framtiden. Det är det tydliga intryck som sammanfattar årets Elmia Subcontractor. I fyra dagar har mässan stått värd för möten och affärer, innovationer i världsklass, fullsatta föredrag och debatter med framtidsfokus.

Buzzen i media just nu är att industrin står inför en konjunkturnedgång, vilket också bekräftas av Sinf:s Underleverantörsbarometer som traditionsenligt presenterades på Elmia Subcontractors första dag. Och det är inte bara negativt. En lugnare orderingång öppnar upp för att höja blicken och lägga mer fokus på strategisk planering och utvecklingssatsningar för framtiden. Detta har märkts tydligt på årets mässa, såväl i ett ökat engagemang bland utställarna som i besökarnas stora intresse för inspirationsarenor och scenprogram.

– Det är ett riktigt bra mässår i år. Vi har fortfarande högkonjunktur, men det börjar pratas om vilka förändringar man ska göra för att kunna hänga kvar, bibehålla volym och liknande. Det märks att många företag skickar fler att besöka mässan, säger Björn Karlsson, vd för utställaren Weland Solutions.

Uppkopplade produkter och digital transformation. Elektrifiering och framtidens kompetensförsörjning. Smarta och hållbara material. Industrins hetaste ämnen har som vanligt engagerat den samlade industrin – på scenerna, bland utställarna och på innovationsarenor som populära Subcontractor InnoDex. Tillsammans med 1 122 utställare från 28 länder bevisar det återigen Elmia Subcontractors ställning som norra Europas ledande underleverantörsmässa.

– Vårt mål är att erbjuda en krattad manege med bästa möjliga förutsättningar för fruktbara möten, affärer och utveckling för en industri som står stark även i framtiden. Det är imponerande att se den stora kompetens och drivkraft som finns bland utställarna, säger Gabriella Banehag, mässansvarig Elmia Subcontractor.